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Question: When a judicial officer receives an ex parte communication by a court 
employee concerning facts affecting a pending case before that judicial officer, does full 
disclosure of the communication include disclosure of the identity of the employee who 
initiated the communication?  
 
 
 
Opinion: Canon 3B(7) prohibits judges from initiating or considering “ex parte 
communications or other communications made to the judge outside the presence of the 
parties….”  The only partial exception is for scheduling or other administrative purposes.  
It has been noted that while the “Code of Judicial Conduct does not address the question 
of remedies…courts have held that prompt disclosure of the ex parte communication to all 
affected parties may avoid the need for other corrective action.”  SHAMAN, LUBET, 
ALFINI, JUDICIAL CONDUCT AND ETHICS at 164 (2d ed. 1995). 
 
 Disclosure of ex parte communications should be a full disclosure.  While the 
identity of the individual who initiated the communication may not always be a necessary 
element of full disclosure, where the parties have inquired as to the identity of that 
individual, absent any legal basis for maintaining the anonymity of that individual, the 
name should be disclosed.  Court employees, in general, have no special privileges and 
should respect the integrity of the court process by insulating the judicial officer from 
factual information outside of the court record.  


