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Question: May a judge contribute to an aggregate campaign fund that supports the 
retention of one or more judicial candidates? 
 
 
 
Opinion: A judge may not contribute to any campaign fund for public office 
regardless of whether the fund is an aggregate fund or an individual fund or whether the 
fund supports the retention of a judicial candidate or exists for another elective purpose.  
This opinion reaffirms Advisory Opinion #98-3.  That opinion noted that the purpose of 
the Code provisions in Canon 5 is to insulate judges from “the political pressures that 
campaigns and fundraising necessarily entail.”  Canon 5A(1)(e) specifically prohibits 
judges from making “a contribution to a political organization or candidate for public 
office.”  The only exception is for judges who are candidates seeking retention and are 
covered by Canon 5C.  That Canon allows judges who are candidates for retention to 
engage in limited political activity to secure their own retention.  There are no other 
express exceptions to the Canon 5A(1)(e) prohibitions.  However, there is arguably a 
different definition for “candidate for public office” and “candidate” for judicial 
retention.  If there is a differentiation between the two, neither the language of the Code’s 
Canons, themselves, nor the terminology section of the Code makes that distinction clear. 
 
 While the commentary to Canon 5C(3) (permitting limited political fundraising 
activity by retention judges) states that the sections of the Canon “are not intended to 
prohibit an organization of judges from soliciting money from judges to establish a 
campaign fund to assist judges who face active opposition to their retention,” it does not 
address the prohibited political contribution activity of non-retention judges under Canon 
5A(1).  As stated above, that Canon addresses the ability of judges to contribute to 
political campaigns.  The 5C(3) commentary seems to attempt to permit judges to do 
indirectly what they are prohibited from doing directly.  In other words, the commentary 
implies that an organization of judges could solicit money from judges for a campaign 
fund (and necessarily that judges could then contribute to the campaign fund) that would 
not be permitted if the campaign fund were created by a single judge facing active 
opposition under Canon 5C(3).  Judges should not be permitted to do indirectly what the 
Code prohibits directly. 
 
 The public will view an aggregate campaign fund supporting the retention of one 
or more judges as political activity opposing the various positions that the active 
opposition espouses.  Aggregate funds, like those of individual judicial retention 
campaigns, necessarily engage the judges in the political forum.  The commentary to 
Canon 5C(3) is unique to Alaska; other states with merit selection and retention systems 
do not permit judicial contributions.  To best protect the non-political nature of Alaska’s 
judiciary, judges should be insulated as much as possible from political influence and the 



 

appearance of political influence.  Prohibiting judicial contributions to judicial retention 
campaign funds, individually or as an aggregate, provides the necessary insulation.  


